SISTEM PENGURUSAN SEKOLAH KUALITI : SAY WHAT YOU DO, DO WHAT YOU SAY PEMANTAPAN PENGURUSAN DAN PELAKSANAAN PEMBELAJARAN DAN PENGAJARAN

13 November 2011

Persediaan Melaksanakan SPSK Tahun 2012

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera.

1. Sesi persekolahan bagi Tahun 2011 hanya tinggal seminggu sahaja lagi sebelum sekolah bercuti panjang.

2. Sebelum memulakan percutian, pihak sekolah melihat pelaksanaan sebahagian daripada Prosedur Kerja dalam SPSK yang dilaksanakan pada bulan Disember nanti. Ini bagi memastikan pelaksanaan SPSK adalah mengikut standard yang telah ditetapkan.

3. Pertamanya ialah Mesyuarat Guru kali pertama yang kebiasaannya dijalankan pada akhir bulan Disember. Pengetua/Guru Besar hendaklah menegaskan kepada semua warga sekolah tentang pelaksanaan SPSK ini secara jelas dan terperinci. Pastikan makluman dan tindakan dicatatkan dalam minit mesyuarat yang akan digunakan sebagai bukti dokumentasi.

4. Dalam mesyuarat tersebut Pengetua/Guru Besar hendaklah mengarahkan semua guru dan kakitangan sekolah yang berkenaan melaksanakan Prosedur Kerja dalam Dokumen Kualiti ISO. Ini boleh menjadi punca kuasa kepada guru untuk melaksanakan SPSK dengan berkesan.

5. Selain itu, Prosedur Kerja bagi Pengurusan Jadual Waktu (PK 02) bermula pada bulan Disember. Disarankan Jawatankuasa Jadual Waktu sekolah dapat meneliti dan mematuhi prosedur pengurusan jadual waktu agar menepati standard yang ditetapkan.

6. Dengan perancangan awal yang rapi, diyakini pelaksanaan SPSK dapat dijayakan dengan cemerlang.

Sekian. Selamat bercuti dan jumpa lagi.